10 Temmuz 2015 Cuma

SÜTLAÇ ...

 
 
 

Sütlaç Tarifi

Bu tarifimizde sizlere sütlü tatlı tariflerinden sütlaç tarifi ‘ni anlatacağım. Sütlaç isim kökü olarak sütlü aş kelimesinden gelmekte olup, özünde Rumeli tatlısıdır. Bizim mutfağımızın da en önemli sütlü tatlılarından biri olan sütlaç; pirinç, süt ve şeker gibi ana malzemelerden yapılmaktadır. Ayrıca fırın sütlaç çeşidi de bulunmaktadır. Servis yaparken de genelde üzerine tarçın serpiştirilir.
Denediğinizde pişman olmayacağınız bir tarif. Denenmiş ve ölçüsünde bir sütlaç tarifi. Şimdiden afiyet olsun. Verdiğimiz malzemelerden yaklaşık 6 büyük boy kase sütlaç çıkacaktır.

Sütlaç malzemeleri

  • 1 litre süt (süt soğuk olmalı)
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • 1 litre su
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 su bardağı toz şeker (damak tadına göre 1 ya da 1.5 su bardağı kullanılabilir)

Sütlaç Tarifi

Sütlaç için önce pirincimizi yıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Üzerine suyu da ekleyerek ocağın altını açıyoruz. Pirinçler suyunu bırakıp, ardından çekene kadar pişiriyoruz ve pirinçler suyunu çekince sütü ekleyip kaynayana kadar pişiriyoruz. Siz de bu arada pirinç ununu 1 su bardağı kadar soğuk su ile karıştırarak ezin. Tenceredeki süt kaynayınca tenceredeki karışımdan 1-2 kepçe alıp ılık pirinç unu karşımına ekleyin ve karıştırıp tekrar tencereye dökün. Bu şekilde 10 dakika kadar pişirmeye devam edin.
Son olarak toz şekeri de ekleyerek karıştırın ve çok olmayacak şekilde (1-2 taşım yeterlidir) kaynatın. Ocağın altını kapatıp hazırladığınız sütlacı kaselere paylaştırın. Soğuduğunda ister buzdolabına alın isterseniz de direk servis yapın. Damak zevkine göre tarçın serperek servise sunabilirsiniz.
 
 
 
 

Sütlaç notları;

Sütlaç tarifini yaparken sütün soğuk olmasına dikkat etmeyi unutmayın. Sütlaç yapmanın püf noktalarından en önemlisi sütünüzün soğuk olmasıdır.
Sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında iftar sofralarına en uygun tatlılardan birisi de sütlaç. Hafif olmasının yanısıra lezzetli de olan bu tarifimizi gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Ramazanda tadına bakamadığımız için herhangi bir endişe duymanıza gerek yok, tarifimizi birebir deneyebilirsiniz.
                                           
                                                                   AFİYET OLSUN :)
 
                                                          
                                                
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...