4 Ocak 2014 Cumartesi

NEDEN ZEYTİN AĞACI...ZEYTİN AĞACINDA Kİ SIR...



     Zeytin ağacı,4000 yıl öncesine dayanan birçok efsaneye konu olmuş bir ağaçtır.dünya üzerinde yetişen ve yetişmekte olan bütün ağaçların ilki olduğu söylenmektedir.

     Zeytin ağacı toprağa dikildikten sonraki 5 yıldan itibaren 150 yıl boyunca mahsul verir
Zeytin ağacı, çok özel bir ağaçtır. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmacılar tarafından ifade edilir. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki, oleuropein maddesine dayanır. Bu madde, zeytin ağaçlarını, hastalık ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi, zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder.Zeytin ağacının yetiştirilmesi ve bakımı oldukça zordur. Ama zeytin ağacı, insanoğlunun bu emeğinin karşılığını cömertliğiyle öder…




     Zeytin,kutsal kitaplarda ve birçok efsanede yazılmıştır.cennette iki tane ağaç olduğuna inanılır.bir tanesi incir ağacıdır gerçeği temsil eder,diğeri ise hayatı temsil eden zeytin ağacıdır.islamiyette zeytin dünyanın ekseni,zeytin dalı ise Hz.Peygamber'in sembolü olarak kabul edilir..kutsal çünkü tanesinden elde edilen zeytinyağı,nur misali ışık kaynağını,Hristiyan inanışına göre tufandan sonra biten ilk ağaç zeytin ağacıdır.tanelerinden elde edilen yağ öyle değerli ki,Yahudi krallar gibi Hristiyan rahiplerin de onunla kutsandığı biliniyor.efsanelere göre roma İmparatorluğu'nda zeytin hayatın anlamıdır.
Eski Mısır’da dini ayinlerde arınmak amacıyla zeytinyağı kullanılmış olup Firavunların mezarına zeytinyağı koymuşlardır.

Romalılarda kutsal ekmeğin saklandığı mihrabın aydınlatılmasında zeytinyağı kullanımı şarttı. Yahudilerin Antlaşma sandığı da zeytinyağı ile kutsanmıştır. Yetki güç ve bilgeliğin simgesi olarak kralların başına sürülmüş bu gelenek günümüzde Avrupa krallarının taç giyme törenlerinde hala sürdürülmektedir.

Antikçağ'daki olimpiyat oyunlarında zafer kazanan atletlerin başına zeytin dalından taçlar takıldığını ise hepimiz biliyoruz.Herkül 'ün silahı da zeytin dalındandır.

Kur’an ve İncil’de zeytin sözcüğü birçok kez geçmektedir. Kuranı Kerimde zeytinin incirle birlikte Allah ın insanlara bir hediyesi olarak Sina Dağı’na cennetten indirildiği yazmaktadır. Yine Kuranı Kerimde birçok defa zeytin üzerine yemin edildiği görülmektedir ve zeytin mübarek bir meyvedir..

Allah, göklerin ve yerin nurudur. O'nun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu,) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu Kendi nuruna yöneltip-iletir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, herşeyi bilendir. (Nur Suresi, 35)

Zeytin ağacı İncil'de kutsal bir bitki olarak geçer. Hz.İsa Peygamberin gökyüzüne çıktığı Zeytin Dağı'nın eteklerindeki "Gethsemane Bahçesi"nde bulunan 8 büyük zeytin ağacının Hz.İsa'nın çarmıha gerilirken dualarına, göz yaşlarına ve ölümüne tanık olduğu, İncil'de yer almaktadır. Bugün halen zamana meydan okuyan bu ağaçlardaki zeytin tanelerinin Hıristiyanlara Hz.İsa'nın göz yaşlarını hatırlattığı söylenmektedir.Hz.İsa'nın çarmıha gerildiği haç bile zeytin ağacındandır. Hıristiyan inanışında ise İsa’ya peygamberlik bu dağda verilmiştir.Musevilerde Mesihin Zeytindağı üzerinden Kudüse geleceğine inanılır.
Hz.Davut,Abşalom'dan kaçarken Kudüs'ün doğusundaki Zeytin Dağı'nın yamaçlarına tırmanmıştır.

İslam inanışında Sırat köprüsü Haram al-Sharif ile Zeytindağı arasında kurulacaktır.Yahudiler ahirette kurulacak olan sırat köprüsünün de zeytin dağı ile Mescid-i Aksa arasına kurulacağına inanıyor.


Zeytinle ilgili geliştirilen bir rivayet de şöyledir…
Hz Adem öleceğini hissettiğinde oğlu Şit’i Allah tan tüm insanları affetmesini dilemesi için cennete gönderir. Cennetin bekçiliğini yapan melek Şit’e Bilgi Ağacından 3 adet tohum verir. Babası Âdem öldüğünde bunları babasının ağzına koymasını ve ağzından çıkarmadan gömmesini söyler. Şit babası ölünce meleğin dediğini yapar. Üç meyveyi Hz Âdem’in ağzına yerleştirerek defneder. Tabor dağına gömüldükten bir süre sonra mezarda üç ağaç yeşerir. Biri selvi biri sedir diğeri ise zeytindir.

Yine bir başka efsane… Zeytin ağacı günlerden bir gün Ege kıyılarını gezerken, yorulup gölgesinde oturan Homeros’un kulağına şöyle fısıldadı: “Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.” Gerçekten de öyle oldu. yüzlerce yıl hatta binlerce yıl varlığını sürdürebilir.

Tufan sonrasında, etrafta hayat belirtisinin olup olmadığını öğrenmek isteyen Nuh Peygamber, güvercini salıverdi. Beyaz güvercin bir süre sonra gemiye, yeniden doğuşu simgeleyen bir zeytin dalıyla döndü. O günden bugüne, zeytin dalı taşıyan beyaz güvercin, barışın simgesi haline gelmiştir.

Barışın ,kutsallığın,aşkın,yaşamın,bilginin,asaletin,arınmanın,adaletin,ölümsüzlüğün ve her ölüme yaklaştıkça yeniden dirilişin simgesidir.geç büyüsede kolay kolay ölmez..bu yüzdendir ki kabir başlarına da dikilir,kabirde yatana karşı duyulan saygıyı,sevgiyi,aşkı,kutsallığı,aslında onun ölümsüz olduğunu temsil eder..

sizinde bu dünyada dikili bir zeytin ağacınız,sevdiğinize verdiğiniz bir zeytin dalınız olsun..


 



15 yorum:

  1. muhteşem bir yazı olmuş.bayıldım.çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok güzel olmuş süper

    YanıtlaSil
  3. Harika olmus emeginize saglik

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık çok güzel

    YanıtlaSil
  5. Günümüzde herkesin girip okuması gereken bir yazı olmuş, malum zeytin ağaçları tehlike altında. Tebrik ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.inşallah herkes buna duyarlı olur

      Sil
  6. Hem zeytin ağacının önemini hem ölümü hatırlatan güzel bir yazı. Yazınıza geçen ay vefat eden babamın mezarına dikecek ağaç ararken rastladım tebrik ederim yazılarınızı haber portalımda da kullanmak isterim tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mekanı cennet olsun babanızın.yazıyı beğendiğinize sevindim,teşekkür ederim.tabiki kullanabilirsiniz

      Sil
  7. Zeytin ve zeytin ağacının din tarihinde b6 kadar geniş yer aldığını bilmiyordum. Harika bir yazı olmuş, paylaşım için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. Admin hanim. Elinize sağlik. Şahsen faydalandim yazinizdan. İnşaallah bundan sonrakilere dipnot olarak kaynak verirseniz daha çok memnun kaliriz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  9. Blog adında olduğu gibi adım Eda.mesajlar tarafımdan değerlendirilip onay verdiğim de yayınlanıyor.kaynak olarak birçok farklı kaynaktan yararlandığım için dipnot düşmedim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...